Välkommen till

ÅBROGÅRDENS KENNEL

 

Artikeln publicerad i Korthårsgruppens tidning Höstlövet och på Korthårsgruppens hemsida.
Korthåren är med i matchen, igen !
 

En synnerligen nöjd och glad Anders Westrin, Sundsvall och SJ(d)C SVCh Torbax Resi
kämpade till sig en tredjeplats på årets Tax-SM med 50 poäng.

Slumpen gjorde att SM arrangören, Södermanlands Taxklubb, placerade Anders och mig i samma rum på Öster Malma. Efter presentation av deltagare och domare, provmarker och en kopp kaffe fick vi en stund på rummet för samtal; bland annat om framtiden för jakt med drivande korthårstaxar. Självklart kom korthårsgruppen upp under samtalets gång eftersom Anders numera ingår i styrelsen. Jag fick också tillåtelse att följa Anders och Resi under provdagen. Tiden går fort i trevligt sällskap; snart var det dags för middag i Jägareförbundets vackra matsal.

Provdagen
Vi hade en dryg timmes resa till provmarken; väckarklockan ringde 05.30 för att hinna få frukost och matsäck med oss till marken; Brynstorp – Stensnäs. Det började tufft med att ett stort träd låg kullblåst över vägen in i marken. Försening och stress infann sig hos Anders som även hade med sig domarna Roland Johansson, Gotlands TK och vägvisaren Bo Malmberg, Södermanlands TK. Förseningen blev endast 10 minuter trots omvägen.

Bråttom att släppa Resi
Efter omklappning och pejl på så var hon loss och upptaget lät inte vänta på sig. Klockan 8.15 var det fullt ös med ett fantastiskt hörbart skall. Efter en bukt på 20 minuter hände något som gjorde att drevdjuret snabbt gick på långskjuts. Domaren Roland Johansson och Anders följde efter. Det blev en orolig Anders som konstaterade att Resi gått över en landsväg mot en järnväg. Allt ordnade sig och efter full drevtid kopplades Resi. Det blev en lång promenad till provrutan; där förlorade ekipaget värdefull tid.

Nytt släpp
Inte förrän klockan 11,15 fick Resi upp igen och jagade lika förtjänstfullt resterande tid, Hon kopplades på fullt drev klockan 12,10; då var provtiden obönhörligen slut. Under den tiden presenterade hon två rådjur för domaren Roland Johansson som njöt av att få se dem inom 10 meter. Inte bara en gång utan de kom förbi honom igen och skapade problem för Resi. Roland kunde från första parkett följa Resi och konstaterade att hon även löste den svåra uppgiften.

Prisutdelningen
Kollegiet drog ut på tiden, som vanligt är jag böjd att säga, men denna gång var det tekniska problem som uppstod. Ambitionen från arrangörerna var att deltagarna skulle få med sig ett komplett resultat från Drev-SM den nionde november 2009. När dataproblemet var löst kom det överraskande snabbt fram resultat på alla startande hundar. Föredömligt tyckte alla som var med på detta välorganiserade Tax-SM.

SM-vinnaren 2008 försvarade sin titel
Efter 12 Tax-SM har äntligen ett ekipage lyckats försvara sin titel från året innan och att åter få lyfta den åtråvärda SM-pokalen. Det var ekipaget SJ(d)CH Idaholms Akita; ägare och uppfödare Arne Fredriksson, Kungsäter som försvarade 2008 års SM-vinst; i år med hela 56 poäng. Domarna Tomas Karlsson, Södermanlands TK och Tommy Eklund, Örebro läns TK, hade aldrig under sina respektive 15 års dömande; 30 år tillsammans, fått uppleva en så perfekt drevprovsdag. Exempelvis blåste Arne in sin Akita på fullt drev vid samtliga släpp. Arne fick stående applåder när han hämtade sina priser.

Småhunds SM
I och med sin tredjeplats fick Anders och Resi en biljett till nästa begivenhet; Jaktjournalens Småhunds-SM som blir den 29-30 november 2009. De som vill åka ner och följa tävlingarna som avgörs i närheten av Vårgårda; förläggning på Tångahed med olika faciliteter på officersmässen.
Korthårsgruppen önskar Anders och Resi lycka till och artikelförfattaren tror att med lite ”flyt” under provtiden kommer ekipaget att göra en utmärkt insats.

Resi
"Resi förväntansfull och väntar på att Anders skall sätta på pejlen för att
komma loss"

Resi med  domaren
"Domaren Roland Johansson, Gotlands TK, kontrollerar ID-numret att det är
Resi som Anders har i famnen"


"Domarna Bo Malmberg, Södermanlands TK till vänster, och Roland Johansson,
Gotlands TK samt Anders Westrin kollar kartan var Resi ungefär kan vara när
de avspänt lyssnar på drevet"


"Äntligen åter efter första drevet. Roland Johansson kollar kartan för att
visa Bo Malmberg, till vänster var de kopplade Resi. Anders och Resi undrar
var nästa släpp blir"

 
"En avspänd Anders och Resi i ett samtal om nästa dags SM-prov på rummet i
förläggningen på Öster Malma" 

Text och foto
Ulf Lagerquist